fbpx

A telítetlen zsírsavak hatása a hormonegyensúlyra

Tudtad, hogy a növényi olajok is „immunhiányos állapotot” hozhatnak létre, emellett pedig a hormonális egyensúly felborulásához vezetnek, valamint rosszindulatú daganatok kialakulását idézhetik elő.

Milyen növényi olajokról beszélünk? Főleg a szójabab, kukorica, napraforgó, repce, pálma és más, „telítetlen” és „többszörösen telítetlen” olajokról. Ezekkel a többszörösen telítetlen zsírsavakkal etetik és hizlalják a sertéseket, kukorica, szójabab formában. A tápanyag létrehozza az állat zsírját, mely kémiailag egyezik a növényi olajjal.

A telítetlen zsírok a proteineket lebontó enzimek működését gátolják. Az enzimek nem csak az emésztéshez, hanem a pajzsmirigy hormonok előállításához, a vörös vérsejtek tapadásának eltávolításához, és a sejtek általános adaptációs képességeihez is szükségesek. Abnormálissá válik a véralvadás, növekszik a gyulladások, immunhiány, sokk, kövérség, öregedés és daganatok kialakulásának kockázata. A pajzsmirigy és progeszteron szint lecsökken. Mivel a telítetlen zsírok gátolják a gyomorban a proteinek emésztését, akkor is alultápláltak leszünk, ha úgy gondoljuk, hogy „jól táplálkozunk.”

HOGYAN BORUL FEL A HORMONEGYENSÚLY?

A telítetlen zsírok hatására számos hormonális változás jön létre. Legjobban a pajzsmirigy funkciók vizsgálatával érhető meg. A telítetlen olajok gátolják a pajzsmirigy hormonok kiválasztását, vérkeringésbe kerülését, és a szövetek hormonválaszát. Pajzsmirigy hormonhiány esetén a szervezet a megnövekedett ösztrogén hatásának van kitéve. A pajzsmirigy hormon létfontosságú a védő hormonok, így progeszteron és pregnenolon termeléséhez. A pajzsmirigy funkció bármilyen gátlásakor azonban csökken azon hormonok szintje. Pajzsmirigy hormonok szükségesek a koleszterin felhasználásához, átalakulásához, ezért a koleszterinszint növekedés a pajzsmirigy csökkent működésére utalhat. [B. Barnes and L. Galton, Hypothyroidism, 1976, and 1994 references.]

HOGYAN OKOZNAK OXIDATÍV KÁROSODÁST?

A telítetlen olajok levegővel érintkezve oxidálódnak, azaz avasodnak. Magasabb hőmérsékleten (testhőmérséklet) felgyorsul a folyamat. A szabad gyökök reakcióba kerülnek a sejtek részével, a DNS molekulákkal és proteinekkel, majd hozzákapcsolódhatnak azokhoz a molekulákhoz, amelyek a struktúrák és funkciók abnormális állapotát okozhatják.

MELY OLAJOK BIZTONSÁGOSAK?

A kókuszolaj és olívaolaj az egyedüli valóban biztonságos növényi olaj, de a vaj és bárányfaggyú, melyek erőteljes telített zsírok, szintén nagyon biztonságosak. Kivéve, ha az állatokat mérgezték. A kókuszolaj abban a képességében egyedi, hogy meggátolja a súlynövekedést vagy segítséget nyújt a túlsúly megszüntetésében, a metabolizmus javításával. 

MILYEN A SERTÉSZSÍR?

A sertészsír toxikus, mert az ipari méretekben tenyésztett sertéseket nagy mennyiségű kukoricával és szójával táplálják. A magolajok természetes toxikussága mellett, az olajok mezőgazdasági kemikáliákkal is szennyezettek. Emlődaganatos nők melleiben nagyon magas a mezőgazdasági növényvédő szerek mennyisége. [See Science News, 1992, 1994].

SZERESSÜK A VAJAT?

A vaj természetes A és D-vitaminokat tartalmaz és számos előnyös, természetes hormont. Kevésbé hizlal, mint a telítetlen olajok. Fél kilogramm vaj kevesebb koleszterint tartalmaz, mint a sovány csirkemell. [kb. 1/5 koleszterin van a vajban a sovány húshoz képest, kalória alapon, R. Reiser of Texas A & M Univ., 1979.].

A HALOLAJOK MILYENEK?

A halakból származó néhány telítetlen olaj határozottan kevésbé toxikus, mint a kukorica, napraforgó, repce vagy szójaolajok, de ez nem azt jelenti, hogy biztonságosak. A tengeri halak húsa jó eséllyel lehet higannyal szennyezett. Ezért heti egy alkalomnál többször ne fogyasszuk!

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a telítettlen növényi olajok hatalmas veszélyt jelentenek az egészségünkre. Az immunrendszert gyengítik, illetve a HORMONOK szintézisét is blokkolják, kialakítva ezzel akár pajzsmirigy alulműködést vagy hormonális egyensúlytalanságot.

Dr. Keller Réka

hormonegyensúly szakértő, gyógyszerész

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás